Na številnih kuharskih tečajih, ki jih prirejamo, se lahko naučite priprave raznovrstnih jedi. Ena izmed jedi, ki je v tem času še vedno popularna v večini slovenskih kuhinj, so šparglji, ki pa jih lahko pripravite na različne načine.
Pa veste, da imajo šparglji tudi kar nekaj odličnih vplivov na vaše zdravje?
- imajo zelo malo kalorij, a ogromno hranil, med katerimi najdemo beljakovine, vitamin C, vitamin A, vitamin K, kalij, vitamin E in fosfor.
- imajo veliko antioksidantov
- pomagajo pri boljši prebavi in zdravem črevesju
- lahko pomagajo pri nižanju krvnega tlaka
- lahko pomagajo pri izgubi teže
Eden izmed naših top chefov, Boštjan Palčič, ki vodi tako nekatere kuharske tečaje Kuhaj kot chef kot tudi teambuildinge pod znamko Gastrofuzija, je pripravil nekaj receptov, kako na različne načine pripraviti šparglje.
S kuhanjem
Da boste kuhali kot chef, sledite spodnjim navodilom.
Odstranite olesenela konca špargljev. Lahko jih prelomite, kjer se zlomijo naravno.
V velikem loncu zavrite vodo in dodajte malo soli.
Šparglje kuhajte približno 3-5 minut, odvisno od debeline. Testirajte jih z vilico – morajo biti nežni, vendar ne preveč mehki.
Ko so šparglji kuhani, jih odcedite in takoj potopite v ledeno vodo, da preprečite nadaljnje kuhanje.
Odcedite šparglje in jih postrezite kot prilogo ali vključite v druge jedi.
Pečeni šparglji
Ogrejte pečico na 200 stopinj Celzija.
Odstranite olesenela konca špargljev in jih položite na pekač.
Šparglje premažite z oljčnim oljem ter začinite s soljo in poprom po okusu.
Pečite jih približno 10-15 minut, odvisno od debeline špargljev, dokler ne postanejo mehki in rahlo zapečeni.
Postrezite jih kot prilogo ali kot del druge jedi.
Na žaru
Predhodno segrejte žar na srednjo temperaturo.
Odstranite olesenela konca špargljev.
Šparglje premažite z oljčnim oljem in začinite s soljo ter poprom po okusu.
Položite šparglje na žar in jih pecite približno 5-7 minut, občasno jih obrnite, dokler ne postanejo mehki in lepo zapečeni.
Postrezite jih kot prilogo ali kot del druge jedi.
Pomembno je ohraniti nežno teksturo špargljev, ne glede na način priprave.
Oglejte si seznam kuharskih tečajev in trenutnih terminov ter se nam pridružite na najbolj zabavnih in poučnih kuharskih delavnic v Ljubljani, kjer se boste naučili še veliko več kot le priprave špargljev. Ali pa svoje podjejte povabite na teambuilding in uživajte v dobri družbi in povezovanju ob slastni hrani. Na koncu boste znali pripraviti jedi kot pravi kuharski chef.